6.1.2016

Organizing // Meikki-inventaario 2016 & asiaa organisoimisesta

6.1.2016
Hellurei ja kivaa alkanutta vuotta 2016!

Blogeissa vilisee näin alkuvuodesta paljon vuoden suosikkeja ja muita koosteita viime vuoden tuotteista, mutta itse päätin lähestyä aihetta hieman eri kantilta. En ole oikein osannut ikinä, enkä myöskään tänä vuonna, nimetä vuoden parhaita esimerkiksi siitä syystä etten yksinkertaisesti muista mitä tuotteita olen ottanut menneenä vuonna käyttöön ja mitä olen käyttänyt erityisen paljon. Tästä syystä päätinkin ottaa tämän vuoden alkuun projektin, joka auttaa minua pysymään kartalla vuoden aikana tulleista (ja menneistä) tuotteista.

Sen verran vielä pohjustan, että projektissa ei olisi ollut mitään järkeä ellen olisi tehnyt viime vuoden aikana isoa siivousta kokoelmaani. Minulla on paha tapa innostua asioista siinä määrin että rupean hamstraamaan tavaraa. Teini-ikäisenä näin kävi kirpputori-innostuksen seurauksena josta käteen jäi hirveä määrä vaatteita jotka sitten lopulta lähtivät lahjoitukseen. Nyt tapahtui niin että jossain kohtaa tuli hamstrattua kaiken näköistä ja lopulta todettua ettei nille ole käyttöä. Olenkin hillinnyt ostelemistani todella paljon ja ostan (ja säilytän) asioita enemmän järjellä kuin tunteella, jos näin voi asian ilmaista. Youtube on pullollaan Decluttering-videoita, joista olen ammentanut inspiraatiota. Ensimmäinen jonka videoita aiheesta katsoin oli Christine Kobzeff, jonka suuntaan ohjaisinkin jos asia kiinnostaa.

Siivouksen olen toteuttanut oikeasti aika rankallakin kädellä ja kokoelmani on pienentynyt n. 50 prosentilla ja se on nyt siinä pisteessä, että alan olemaan siihen tyytyväinen. Minua voisi sanoa organisointifanaatikoksi, koska eipä taida päivääkään kulua etten kirjoittaisi jotain listaa, siivoaisi jotain tai muuten vain järjestelisi asioita. Vaatekaappikin kävi kovan syynin joulukuun aikana ja sekin alkaa olla sellainen ettei mikään jää käyttämättömäksi.

Yksinkertaistettuna menin sillä ajatuksella, että jokaisen tuotteen (ja vaatteen) kohdalla mietin (ja ihan oikeasti mietin) milloin olen tätä viimeksi käyttänyt, miksi en ole käyttänyt ja missä tilanteessa tulisin ehkä joskus käyttämään? Jos en keksinyt tarpeeksi hyviä ja painavia vastauksia näihin kysymyksiin, esine sai lähteä. Tottakai säästin joitain asioita ihan tunnesyistäkin, mutta suurimmaksi osaksi projekti meni helposti ja kivuttomasti. Mulla on paljon kevyempi olo kun ei ole tavaraa joka nurkassa kuleksimassa ja käyttämättömänä lojumassa. Yksi vinkki vielä jonka haluan jakaa, on se, että kannattaa suorittaa hieman itsetutkiskelua ja tunnistaa oma tyylinsä. Omalla kohdallani totesin etten käytä pinkkiä huulillani koskaan, joten kaikki pinkit huulituotteet lähtivät. Kylmemmät luomiväripaletit? Lähtivät. Huulikiillot? Lähtivät.

Tunnista se mistä tykkäät ja säilytä vain asioita jotka tuovat iloa eivätkä painetta käyttää niitä "koska ne on tullut ostettua jostain syystä".

Jos siivoilu ja organisoiminen, ja tavaroista luopuminen, takkuilee, suosittelen lämpimästi Marie Kondon KonMari - siivouksen elämänmullistava taika-kirjaa, siitä voi olla apua. Se on myöskin must read jokaiselle siivoushullulle.Kaivoin siis esiin tyhjän muistivihkon ja kirjasin kaiken muistiin. Vihkosta löytyy nyt niin tuotteiden määrät, kuin tuotteet nimien kanssa listattuna. Vihkossa on myös sivunsa vuoden aikana kokoelmaan saapuville asioille jotka merkkaan aina niiden saapuessa sinne, päivämäärillä varustettuna. Lisäksi laitoin vihkoon myös ostoslista-osion, että voin kirjailla sinne asioita joita oikeasti haluan ja näin muistan ostaa listalta enkä vain spontaanisti.

Kiinnostaako teitä numerot? Tässä tulisi tämän vuoden saldo.


Huulipunat - 25
Huulikiillot - 5
Huultenrajauskynät - 3
Huulirasvat - 6

Poskipunat - 13
Highlighterit - 23
Bronzer/contour - 11

Ripsivärit - 3
Rajaukset (kynät, nestemäiset, geelit) - 10
Single-luomivärit - 14
Luomenpohjustajat - 2
Kulmatuotteet - 4

Meikkivoiteet - 10
Kasvojenpohjustajat - 5
Puuterit - 5
Peiteaineet - 3

Paletit - 17
Kynsilakat - 20
Hajuvedet - 18 (joista 4 minejä)


Kosmetiikkahörhelön mielestä nämä luvut ovat pieniä, taviskuluttajan mielestä isoja. Ymmärrän. Listasta huomaa selkeästi mitä tuotteita tykkään ostaa; huulipunia ja highlightereita. Listassa on mukaanlaskettuna myöskin sellaisia tuotteita jotka ovat loppumaisillaan eli jotkin luvut tulevat muuttumaan melkeinpä heti tammikuun aikana. Lasken seuraavan kerran saldon kuitenkin vasta vuoden päästä, koska menisi liian sekavaksi yrittää pitää reaaliaikaista listaa jemmojen tuotteista. Vedän listoista tietyn värisillä kynillä tuotteita sitä mukaa kun niitä loppuu tai poistuu, joten pysyn siinä mielessä kartalla mitä vuoden aikana tapahtuu.

Minulla ei ole tavoitteita tämän listan suhteen, en yritä varsinaisesti vähentää mitään. On kuitenkin joitain kategorioita joissa haluaisin päästä vain yhteen tuotteeseen, mutta en ota asiasta sen isompaa stressiä. Tämä projekti ei siis ole tavoitteellinen muutakuin siinä mielessä että organisoinnista pitävä mieleni tykkää siitä. Ja mikäs sen tärkeämpää kuin pitää itsensä tyytyväisenä, haha.

Tämän vuoden tavoitteena olisi kuitenkin se, että saisin kosmetiikalleni (ja oikeastaan kaikelle muullekin kotonani) kunnon organisaatiosysteemin ja potentiaalisesti kaiken ylimääräisen tavaran jaloista pois kirpputorille tai lahjoitukseen.

Teittekö lupauksia? Onko teillä tavoitteita? Mitä? Mitä mieltä olette kosmetiikkajemmojen tehosiivoamisesta? Kiinnostaako siivous- ja organisointiaiheiset postaukset jatkossa? Tell me!

6 kommenttia:

 1. Christinen videot on oikeastaan tosi koukuttavia! En muista mitä kautta päädyin noita videoita viim talvena katsomaan ja siitä on lähtenyt omakin tavaroiden vähentäminen/järjestäminen suuremmin liikkeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Nykyään Christine onkin jo niin pitkällä tuossa hommassa etten itse tohon ihan kykenis, mutta varsinkin alkupään videot on tosi inspiroivia :-)

   Poista
 2. Kiinnostaa kyllä!
  Mä laskeskelin noita viime kesänä, eipä nuo luvut tuosta ole dramaattisesti muuttuneet :). http://sinistapintaa.blogspot.fi/2015/07/meikki-inventaario.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, joku muukin! Huomasinkin että sä olit tilastoinut vielä vähän pidemmällekin sun juttujas :-) Saa nähdä sitten ens vuonna millainen tilanne on!

   Poista
 3. Mussa on vähän samaa järjestelijän vikaa. Rakastan ainakin iphonelle saatavaa beauty keeper -sovellusta joka myös muistuttaa kun kosmetiikka vanhenee. Olihan se työ kuvata ja listata sinne kaikki kosmetiikka mutta nyt on mukava listaa selailla että mitä kaikkea omistaakaan. :) T: yksi random lukija. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, en oo ihan varma jaksaisinko ihan noin pitkälle mennä, mutta ymmärrän kyllä että joku jaksaa :'D

   Poista

All you need is faith, trust and pixie dust.

Magicbunny © 2014